söndag 28 oktober 2012

Söndagsmiddag i modernare tappning!

Det är lite mysigt med mörkret på utsidan - då får
man tända ett ljus
  En extra timme så här på höstkanten är verkligen välkommen. Det är en trött tid, märker man. Vi pratar mycket om det på jobbet. Vad det kan bero på. Att vi alla verkar så trötta.
  Eftersom tankar och känslor ger näring åt varandra så är det förmodligen ännu mer så med det vi säger. När vi pratar om hur trötta vi är så blir vi ännu tröttare. Solljus skall ju vara en bra bot. Så bra då att det har strålat över oss idag. Rimfrosten på på bilrutan var så där skön att skrapa av. Ni vet, när varje tag med skrapan lämnar ett rent spår efter sig. Strax efter lunchtid promenerade vi, Håkan och jag, längs Öresund. Strandpromenaden mot Borstahusen var rena autostradan. Fullt av folk ute, och inte bara sådana med jyckar i andra änden av ett koppel.

  Det var inte ovanligt, under min uppväxt, att jag vaknade på söndagsmorgnarna till doften av brynt lök och kött som letade sig bort till mitt rum. Mamma startade söndagssteken tidigt och när den var färdig fick den vila i Kockumsgrytan. När det sedan blev dags att äta lyftes köttet och diverse grönsaker upp ur grytan och en ljuvlig gräddsås tillreddes. Godast sås blev det på en fläskstek. Idag har jag gjort en variant på den klassiska söndagssteken. Inte så tunga tillbehör och köttet har lagats på lägre värme för att behålla lite av sin saftighet. Brysselkålen är ugnsrostad med vitlök och citron och en "stuffing" med godsaker ersätter potatisen.

Det här kommer att bli saftigt och gott.
Fylld benfri kotlettrad, 6 personer
1-1,2  kg benfri kotlettrad
100 g Filadelphiaost
50-75 g rökt skinka
5 cm purjolök (inte från blasten)
Salt & peppar
Smör
2 dl grädde 
vetemjöl

Köttet skall skäras så att det blir en stor platta. En något svårbeskrivlig beskrivning skulle vara att: skär en snitt i mitten längs med köttet tills det är ca 2 cm kvar. Fäll ut köttet åt sidorna. Skär längs med vardera sidan så att du kan fälla ut igen (kolla bilden hur det ser ut när det är klart och försök trixa dig fram. Hacka skinka och purjolök, bland med osten. Salta och peppra köttet, bred sedan ut fyllningen. Bred inte ända ut i kanterna. Rulla sedan ihop köttet så att det får sin ursprungliga form. Bind ihop med steksnöre (kolla gärna i en gammal kokbok, typ Bonniers, hur man binder upp kött) så att det blir en jämn rulle. Salta och peppar runt om. Bryn rullen runt om i ordentligt med smör. Stoppa in en stektermometer, som skall befinna sig i mitten, och slå in köttet i aluminiumfolie. Ställ sedan in rullen, på ett fat, i  160 grader varm ugn tills termometern visar på 70 grader. Låt sedan vila en stund i folien innan du skivar upp. I folien finns sky som man kan göra en god sås på. Häll över den i kastrull (innan du skivar upp köttet) och låt koka upp. Gör en redning på mjöl och vatten, vispa ner i skyn. I med grädden. Låt koka ett par minuter och smaka av med salt och peppar. 


Skuren och redo att fyllas.


Jag är faktiskt nöjd med uppbindningen.


Uppskuret och redo att inmundigas.
  Stuffing borde ju vara något som man lämpligen stuffar in i något annat. Så inte med denna variant som jag gör lite då och då. Den passar också ypperligt när man gör kalkon. I ursprungsreceptet skall man ha russin. Idag har jag tagit tranbär för de har en så snygg färg och smakar gott.


Så här ser stuffingen ut gräddad och färdig att skivas ut.
Stuffing med italiensk touche,  personer
150 g formbröd (ca 6 skivor)
100 g riven parmesanost
2 vitlöksklyftor
3 msk tranbär/russin
3 msk pinjenötter
1/2 dl hackad persilja
salt & peppar
3 ägg
100 g smält smör

Klä av avlång brödform med bakplåtspapper. Skär kanterna av brödet. Skär sedan i små fyrkanter (bra om det legat framme under dagen och torkat lite). Blanda med vitlök, tranbär, pinjenötter och persilja. Salta och peppra. Bland ihop smör och ägg. Vänd försiktigt ner i brödblandningen och ut med det i bakformen. Jämna till toppen, packa lätt. Grädda 25-30 minuter i 175 grader. Låt svalna något, tag sedan upp och skiva och servera till köttet och såsen.


Stuffing, innan den packats i form.
Rostad brysselkål
500 g ca  brysselkål
3 vitlöksklyftor
1 tsk citronsaft
2 msk olivolja
salt & peppar

Ansa brysselkålen och lägg i ugnsfast form. Pressa vitlöken och blanda med citron och olivolja. Häll ut över brysslarna och bland. Salta ordentligt och dra ett par varv på pepparkvarnen. Kör i ugnen, 200 grader i 25-35 min beroende på hur stor kålen är. Blanda runt efter nån kvart.


Jag inser att de ser anspråkslösa ut - men de smakar desto
godare!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar